Brașovul - Inima României

Pret: -
  • Itinerar:
    Braşov - Vechiul Centru Cultural Istoric
  • Durata: 4 ore/ 4 hours
  • Ora plecarii: 09:00
  • Locatia: Piața Sfatului
Rezervari la +40.268.417.092 sau office-at-authentic-travel.ro
Descriere

Traseul propus dorește să vă facă cunoscute câteva dintre cele mai semnificative aspecte ale vieții Brașovului medieval, de la cele privind viața politică și organizarea socială până la religia comuntății, viața economică, sistemul defensiv și modul de acces în cetate ori felul în care își petreceau timpul liber.

începem în Piața Sfatului, inima orașului-cetate, unde se întâlnesc toate aspectele menționate mai sus. Aici se aflau prăvăliile celor mai destoinici negustori și tot aici își vindeau breslele produsele lor și țăranii legumele, fructele și florile, în cadrul târgurilor obișnuite săptămânale sau al celor organizate cu ocazia vreunui eveniment special. Viața politică se desfășura în Casa Sfatului de unde, veacuri la rând, cei care reprezentau interesele comunității luau decizii privind viața locuitorilor urbei și a țării Bârsei. Turnul Trompeților a dat de multe ori alarma când paznicul anunța un atac ori vreun incendiu. Astăzi clădirea și al său turn găzduiesc crâmpeie ale istoriei acestui loc în cadrul Muzeului de Istorie Brașov.

Continuăm periplu în istorie cu o pagină mai recentă dar la fel de importantă a destinului măreț al acestei cetăți cu vizita la Casa Mureșenilor, muzeu dedicat reprezentanților de seamă ai acestei familii românești care a dat țării inclusiv pe autorul versurilor imnului național. Interiorul casei, în stilul secolului al XIX-lea, ne va ajuta să ne transpunem în Brașovul acelor vremuri.

Pentru a aprofunda cadrul istoric al cetății, vom cunoaște apoi viața religioasă a sașilor transilvăneni, utilizând indiciile oferite de cel mai impozant monument al acestora în România:Biserica Neagră, cea mai mare între Viena și Constantinopol, superb exemplu de arhitectură gotică. Clopotul cel mare, cântărind 6 tone, cel mai mare din România, anunță și astăzi sărbători bisericești și necazuri laice.

Prin cea mai îngustă stradă a Europei de Est -Strada Sforii - cu lățimea între 70 și 130 cm, mergem spre casele negustorilor și către unele bresle brașovene, călcăm pe caldarâmul străzii negre a pielarilor și facem o vizită țesătorilor în bastionul de la poalele Tâmpei. Aici ni se vor dezvălui și mai clar organizarea cetății, modul în care era protejată aceasta și căile de acces, mai vechi și mai noi, în cetate.

Vechile porți care s-au mai păstrat, Poarta Schei și Poarta Ecaterinei (al cărei nume e dat de mănăstirea de maici localizată cândva în zonă) stau mărturie la dezvoltarea cetății și nevoia acesteia de a asigura accesul unui număr tot mai mare de negustori și de mărfuri. Deși zidurile au împrejmuit cetatea spre a o apăra, în exteriorul lor se află și azi o alee de promenadă folosită de localnici și vizitatori aleși (de aici și numele ei de Promenada Regală) pe timp de pace. Vom vizita Turnul Alb, parte importantă a fortificațiilor exterioare ale cetății, având un rol important în apărarea ei. Intrarea în turn se făcea pe timpuri pe o scară mobilă, printr-o ușă dispusă la înălțime și orientată spre oraș.

Aprovizionarea cu hrană și muniții se efectua din Bastionul Graft. Vizita va continua pe după zidurile cetații până în apropierea Livezii Poștei și apoi spre Parcul Central, loc de promenadă și socializare și ocazie pentru etalarea ținutelor chic de câtre doamne și domnișoare încă din secolul al XVIII-lea.

în ciuda istoriei zbuciumate, ale cărei urme persistă, închistate în pereții clădirilor din zona Modarom, urmă a recentei pagini a revoluției de la 1989, locuitorii nu aveau numai grijile apărării de invadatori sau stopării unui sistem politic injust, ci și pe acelea ale protejării în fața altor dușmani, la fel de periculoși: vrăjitoarele. Vom trece și noi prin zona fostului lac, unde se mai aud, atunci când traficul Brașovului modern o permite, vaietele și blestemele vrăjitoarelor înecate aici în vremi medievale.

Pe strada Republicii, printre case cu rezonanță și arhitectură veche, vom descoperi Brașovul de azi, cu magazinele celor mai renumite firme de modă, ce dovedesc că cetatea este în continuă dezvoltare, ținând pasul cu orice alt oraș turistic european.

← Inapoi

Rezervare Brașovul - Inima României

Date de contact
Alege perioada rezervare
Detalii turisti
Mentiuni
Completati daca aveti mentiuni speciale pentru biroul de rezervari sau hotel (ex: pat matrimonial, etaj superior, etc.)

 

Despre noi

"Authentic Travel" inseamna pentru noi "arta de a face turism", ceea ce implica o profunda si autentica conexiune cu oamenii si locurile pe care le intalnesti, indiferent daca acestia apartin unei culturi total diferite.

Noi intelegem ca dintr-o sete de cunoastere profunda se naste o extra conexiune, o extracomunicare, ce face posibil ca doi oameni care nu vorbesc aceeasi limba si au culturi diferite, sa se inteleaga, sa fraternizeze. Din acest motiv propunem un altfel de turism, un turism al inimii, un turism al sufletelor.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Directia Generala Control si Autorizare pentru Turism - telefon contact 0800 868 282

Polita insolvabilitate numarul PG11 0165526 incheiata la Astra Asigurari Brasov

ANPC: 0268 413 951; 0800 080 999